Et mørkt spraymalt fra Brewferm.
Spraymalt er malt som er ferdigmesket for deg, og så konsentrert ned og frysetørret til et fint pulver. Dette blander bryggeren så ut i vann, og koker som vanlig vørter; det er dermed perfekt for nybegynnere og bryggere som enda ikke har tatt steget over i full maltbrygging.
Men du vil fortsatt få bruk for spraymalt etter at du har begynt å meske selv:
1: Det brukes til å dyrke opp gjær med gjærstartere. Da er vanlig mengdeforhold 100 g spraymalt til 1 liter vann. Det gir en vørterstyrke på rundt 1.037, noe som er ideelt når man dyrker opp gjær.
2: Det kan brukes til å finjustere styrken på vørteren hvis man ikke fikk det forventede utbyttet etter mesken. Derfor er det lurt alltid å ha en pose med maltekstrakt stående.
3: Til slutt brukes det gjerne for å øke styrken på vørteren når man vil brygge et sterkere øl og man har et meskeoppsett som ikke er egnet for å meske svært sterk vørter.
Det er viktig å merke seg at spraymalt er vesentlig mer konsentrert enn maltkorn. Et vanlig mål å bruke internasjonalt er "points per pound per gallon", og spraymalt pleier da å ligge på rundt 45 (noe slingringsmonn er det alltid). Oversatt til norske mål vil det si at 1 kg spraymalt blandet ut i 10 liter vann gir en vørterstyrke på rundt 1.037. Dobler man mengden vann, blir styrken halvert, osv.
Enkle omregninger:
- 1 kg spraymalt = 1,6 kg malt
- 1 kg malt = 0,6 kg spraymalt
- 1 kg flytende maltekstrakt = 0,8 kg Spraymalt
- 1 kg flytende maltekstrakt = 1,3 kg malt
Spraymalt er hygroskopisk, dvs. at det tiltrekker seg fukt fra lufta rundt. Det er derfor viktig at man lagrer det i en tett pose/beholder og presser ut lufta fra posen og stenger den godt etter bruk.