Brygg NEIPA som Espen Westum

Espen WestumMagasinet, Oppskrifter, Ølbrygging24 kommentarer

Et begrep som har dukket mer og mer opp i det norske øl- og bryggemiljøet den siste tiden er NEIPA. Hva er det for noe?

Det er forkortelsen av New England India Pale Ale. Den blir også kalt Vermont IPA. En type IPA som dukket opp i Vermont-området i USA. Mange har kanskje hørt om IPA-en Heady Topper, som blir sett på som en av verdens beste IPA-er (eller indisk blekøl som NRK kalte den). Dette var i alle fall den første NEIPA-en jeg hørte om og smakte på.

Del denne posten

En NEIPA har lys maltbase, fyldig munnfølelse og er fullpakket med fruktig humlesmak. Den er også som oftest veldig tåkete og minner litt om en Hefeweizen i utseende, noe som skyldes at hvete og/eller havre ofte blir brukt i store mengder. Som et reinspikka humlehue, så ble dette fort min favorittstil innen IPA.

Etter å ha smakt flere ulike NEIPA-er fra USA, så var det på tide å brygge min egen. Google fikk kjørt seg hardt og etter x-antall timer med saumfaring etter tips og råd, så var jeg klar (selv om det tok tre forsøk før jeg var fornøyd).

Bildet på toppen viser godsaken etter en uke på fat. Den ble skikkelig fruktig og er min beste IPA hittil. Jeg smakte den sammen med en IPA fra Trillium Brewing Co. og de er virkelig i samme kategori.


(Foto: Espen Westum)

Vannjustering er et MUST når man brygger en slik øl. Ja,man kan fint brygge god IPA uten, men vil du ha EPISK IPA så må du justere vannet!

Dette er et felt som er helt nytt for meg, men i jakten på den perfekte hjemmebryggede IPA så måtte jeg bare hoppe uti det. Jeg ble tipset å bruke siden EZ WATER til å regne ut hva jeg ville gjøre med vannet, samt å justere kloridnivået til 150 ppm og kalsiumnivået til 150-250 ppm. pH burde ligge på rundt 5,2 – 5,4, noe jeg justerte med melkesyre.

Oppskriften til 25 liter med Skøydde NEIPA finner du nederst i denne posten.


(Foto: Espen Westum)

Whirlpool/steep humlen ved å kjøle ned til 80°C, stoppe nedkjølingen, hiv oppi humlen og la det trekke i 30 minutter før du fortsetter nedkjølingen.

Vørteren kjøles ned til 19°C og tappes over til gjæringskar med kran. Når du tapper over til gjæringsdunk så få med deg MINST mulig humlegrums. Mitt tips er å bruke en desinfisert sil, noe som også bidrar med oksygen i vørteren.

La ølet gjære i 4 dager på 19°C og 10 dager på 22°C.

Tørrhumling skal tilsettes 4 dager etter bryggedagen (når stormgjæring begynner å avta). Lokket skal KUN av når du tørrhumler, da oksidering er den største fienden for denne type øl. Jeg mener det er best å tørrhumle uten humlepose.

Cold crash i 24-48 timer før du tapper ølet forsiktig over i fat (husk å purge med co2 etterpå)
Hvis du ikke har fat og må flaske, så anbefaler jeg å flaske rett fra gjæringskaret uten å stikke om. Jeg gjør alltid dette med IPA og bruker da karboneringsdrops.

Recipe Details

Batch Size Boil Time IBU SRM Est. OG Est. FG ABV
25 L 60 min 146.4 IBUs 8.8 EBC 1.066 1.011 7.3 %

Style Details

Name Cat. OG Range FG Range IBU SRM Carb ABV
Amerikansk IPA 6 B 1.056 - 1.075 1.01 - 1.018 40 - 60 15 - 35 2.2 - 2.7 5.5 - 7.5 %

Fermentables

Name Amount %
Best Pale Ale Malt 4.5 kg 62.94
Best Wheat Malt 1 kg 13.99
Flaket Havre (umaltet) 1 kg 13.99
Best Caramel Pils 200 g 2.8
Flaket Hvete (umaltet) 200 g 2.8
Dextrose / glukose 250 g 3.5

Hops

Name Amount Time Use Form Alpha %
Columbus/Tomahawk/Zeus (CTZ) 25 g 60 min Boil Pellet 16.5
Citra 125 g 30 min Aroma Pellet 13.5
Mosaic 125 g 30 min Aroma Pellet 11.7
Citra 125 g 10 days Dry Hop Pellet 13.5
Mosaic 125 g 10 days Dry Hop Pellet 11.7

Miscs

Name Amount Time Use Type
Gypsum (Kalsiumsulfat/CaSO4) 15.00 g 60 min Mash Water Agent
Kalsiumklorid (CaCl) 11.00 g 60 min Mash Water Agent

Yeast

Name Lab Attenuation Temperature
London Ale III (1318) Wyeast Labs 73% 17.78°C - 23.33°C

Mash

Step Temperature Time
Mesking 64°C 65 min

Fermentation

Step Time Temperature
Primary 4 days 19°C
Secondary 10 days 22°C
Aging 0 days 0°C

Notes

Whirlpool ved å kjøle ned til 80 grader, tilsette humle og la stå i 30 minutter før du fortsetter nedkjølingen.
Vannjustering er vesentlig for denne stilen. Mengden som er oppgitt i oppskriften er et generelt estimat til norsk vann. Bruk en kalkulator for å beregne det nøyaktig.


Om forfatteren

Espen Westum

A.K.A. Westum Hjemmebryggeri. En dedikert hjemmebrygger som har holdt på siden 2014. En skikkelig ølhund som elsker å teste ut nye øl, men har en stor forkjærlighet for Amerikansk IPA/DIPA og Imperial Stouts. Han liker å eksperimentere innen brygging og er ikke en stor fan av stilriktighet. Brew what you want!

Del denne posten


24 kommentarer på “Brygg NEIPA som Espen Westum”

 1. Hei, det ser spennende ut og neste brygg blir litt i denne retningen (med Bravo til bitterhumle).
  To ting – antar at aroma og Whirlpool er samme steg her? Og hva kommer det av at du ikke anbefaler å stikke om ved flasking? Oksideringsfare? Jeg tenker det kan være fint for å fjerne noe humlegrums.

  1. Heisann. Sorry for sent svar. Ja det stemmer, det er det samme.

   Ja det er pga oksideringsfaren. Det er ufattelig hvor lett oksidert en slik humlerik øl blir. Da jeg brygget denne, så hadde jeg kun et fat, så jeg flasket siste rest rett fra gjæringskaret med karboneringsdrops. Til tross for å være VELDIG forsikriktig, så fikk den et mildt preg av oksidering og var brunere i fargen. De som smakte flaskeversjonen synes den var god, men for min del så ble oksideringspreget irriterende nok til at jeg helte det i vasken.

   Humlegrums legger seg på bunn ved cold crash, så det er minimalt som blir med over. Var kun første glass fra keg som hadde noen få partikler fra humlen.

   1. Dette med aroma steget var under whirlpool var ikke lett å forstå når det sto 30min i oppskriften. Endte med å hive i 500gr (50L) humle når det gjensto 30min kok. Kommer vel til å bli ekstremt bitter… faen…

  1. Jeg brygger med Beer Brew Automatic 60 og i manualen der så foreslår de regnestykket maltvekt x 2 + 7 = liter vann til mesk, men jeg brukte litt mer vann i denne oppskriften pga mengden havre og hvete. Kan ende opp med «havregrøt» om man ikke gjør det. Når jeg brygget 50 liter av denne, så kjørte jeg 40 liter i mesk og 30 liter til skylling 🙂 Brygget en 25 liter variant (med andre humletyper) her om dagen og mesket da med 20 liter og skylte med 15. Fungerte bra 🙂

  1. Jeg kjøpte meg en pH-måler på eBay til en billig penge 🙂 Når jeg brygget 50 liter av denne, så brukte jeg 9ml melkesyre, så 4.5ml til 25 liter. Men jeg anbefaler å bruke en vannjusterings-kalkulator, slik som EZ Water. Du legger inn vannprofilen, mengde meskevann, mengde skyllevann og mengde malt. Da får du regnet det ut nøyaktig 🙂

 2. Heisann, denne oppskriften må forsøkes. Hva slags temp anbefales på skyllevannet? 74?

  1. 74 grader er innafor. Skal innrømme at jeg bare bruker varmt vann fra springen :p Temperatur på skyllevann er ikke noe jeg henger meg veldig opp i. Det har blitt testet å skylle med kaldt vann og varmt vann og utbytte er så og si likt. Bare pass på å ikke bruke for varmt vann.

 3. Hei Espen!
  Ser utrolig digg ut og må brygges, men 146 IBUs hørtes jo sinnsykt bittert ut!!?
  Kan du legge denne ut på beersmith clouden?

 4. Brygger noe lignende til helgen. Gleder meg. Kommer til å øke humletilsetningen med ca 50%. Tror det er en regnefeil på denne at den tar med bitterhet ekstrahert fra humlen pga steep/whirlpool. Dette er vel ikke tilfelle med 80 grader? Ser BeerSmith bruker 90 grader som standard. Da får du bitterhet fra humlen i mye større grad.

 5. Takk for oppskriften, skal prøve denne.

  Lurte på hvorfor du bruker CaCl2 i NEIPA? Ifølge Gahr sin kalkulator så er det vanlig med kun CaSO4 for å fremme humle i IPA, og NEIPA er jo overdose humle. CaCl2 er for å fremme maltsmaken, men er det nødvendig her? Jeg har aldri brukt noe annet enn CaSO4 i humlerike øl

 6. Pingback: NEIPA - TuneBrygget

 7. Hei,

  Jeg har nå forsøkt å lage denne ølen en gang. Det ble jeg ikke fornøyd med og min antakelse er manglende kompetanse mht utregning av PH-verdi osv.

  Jeg synes ikke det EZ skjemaet er så enkelt å bruke ettersom jeg kun har klart å finne ut at det er ca 20 mg ca/l i Oslo. De øvrige saltene i vannet kjenner jeg ikke til.

  Kommer jeg like langt ved å bruke PH-pulveret som selges på bryggselv (PH-stabilizer, 5.2 PH) i tillegg til mengdene av gypsum (kalsiumsulfat/CaSO4) og kalsiumklorid (CaCl) eller blir det smør på flesk? Dette er en øl som koster meg såpass i råvarer at jeg vil gjøre det riktig neste gang jeg skal brygge det til helga.

  Takk for svar.

  1. Lasse Hennum Hansen

   Bruker du vannjusteringen som oppgitt i oppskriften over her så skal det være tilstrekkelig til å både nå ønsket mineralinnhold og trekke pH-en ned til 5.2-5.4.

   Om du vil ha alle tallene kan du finne et utvalg av vannprofiler for Oslo her: https://www.brewersfriend.com/homebrew/water-profiles/
   (CTRL+F og søk på Oslo)

   Eventuelt så kan du ta kontakt med vannverket og spørre etter ønsket informasjon.

   pH-pulveret blir overflødig her.

   Når dette er sagt; vær ekstremt forsiktig mtp. oksidering. Det skal veldig lite oksidering til for å ødelegge en NEIPA.

 8. Jeg har et spm ifm. mesketemperaturen. Er ikke 64 grader rett og slett for kaldt? Man ønsker i utgangspunktet en fyldig øl; risikerer man ikke å havne på tørreste siden?

 9. hei. Spørsmål. Skal tørrhumling skje etter dag 4 eller dag 10. Noe missvisende i oppskrifta. ( ( et sted står det 4, annet sted 10.) 😀

 10. Tørrhumles på dag 4, altså 10 dager i gjæringskaret, hvis man lar det gjære i 14 dager totalt. Det er forøvrig vanlig å humle NEIPA i 2 omganger, på dag 2-3 under stormgjæring for å få et hazy utseende,og dag 10 for aroma. Den forholdsvis lave mesketemperaturen går jeg utifra er pga den brukte gjærens utgjæringsgrad, for å ikke få et for søtt øl.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *