Brygg NEIPA som Espen Westum

Espen WestumMagasinet, Oppskrifter, Ølbrygging

Et begrep som har dukket mer og mer opp i det norske øl- og bryggemiljøet den siste tiden er NEIPA. Hva er det for noe?

Det er forkortelsen av New England India Pale Ale. Den blir også kalt Vermont IPA. En type IPA som dukket opp i Vermont-området i USA. Mange har kanskje hørt om IPA-en Heady Topper, som blir sett på som en av verdens beste IPA-er (eller indisk blekøl som NRK kalte den). Dette var i alle fall den første NEIPA-en jeg hørte om og smakte på.

Del denne posten

En NEIPA har lys maltbase, fyldig munnfølelse og er fullpakket med fruktig humlesmak. Den er også som oftest veldig tåkete og minner litt om en Hefeweizen i utseende, noe som skyldes at hvete og/eller havre ofte blir brukt i store mengder. Som et reinspikka humlehue, så ble dette fort min favorittstil innen IPA.

Etter å ha smakt flere ulike NEIPA-er fra USA, så var det på tide å brygge min egen. Google fikk kjørt seg hardt og etter x-antall timer med saumfaring etter tips og råd, så var jeg klar (selv om det tok tre forsøk før jeg var fornøyd).

Bildet på toppen viser godsaken etter en uke på fat. Den ble skikkelig fruktig og er min beste IPA hittil. Jeg smakte den sammen med en IPA fra Trillium Brewing Co. og de er virkelig i samme kategori.


(Foto: Espen Westum)

Vannjustering er et MUST når man brygger en slik øl. Ja,man kan fint brygge god IPA uten, men vil du ha EPISK IPA så må du justere vannet!

Dette er et felt som er helt nytt for meg, men i jakten på den perfekte hjemmebryggede IPA så måtte jeg bare hoppe uti det. Jeg ble tipset å bruke siden EZ WATER til å regne ut hva jeg ville gjøre med vannet, samt å justere kloridnivået til 150 ppm og kalsiumnivået til 150-250 ppm. pH burde ligge på rundt 5,2 – 5,4, noe jeg justerte med melkesyre.

Oppskriften til 25 liter med Skøydde NEIPA finner du nederst i denne posten.


(Foto: Espen Westum)

Whirlpool/steep humlen ved å kjøle ned til 80°C, stoppe nedkjølingen, hiv oppi humlen og la det trekke i 30 minutter før du fortsetter nedkjølingen.

Vørteren kjøles ned til 19°C og tappes over til gjæringskar med kran. Når du tapper over til gjæringsdunk så få med deg MINST mulig humlegrums. Mitt tips er å bruke en desinfisert sil, noe som også bidrar med oksygen i vørteren.

La ølet gjære i 4 dager på 19°C og 10 dager på 22°C.

Tørrhumling skal tilsettes 4 dager etter bryggedagen (når stormgjæring begynner å avta). Lokket skal KUN av når du tørrhumler, da oksidering er den største fienden for denne type øl. Jeg mener det er best å tørrhumle uten humlepose.

Cold crash i 24-48 timer før du tapper ølet forsiktig over i fat (husk å purge med co2 etterpå)
Hvis du ikke har fat og må flaske, så anbefaler jeg å flaske rett fra gjæringskaret uten å stikke om. Jeg gjør alltid dette med IPA og bruker da karboneringsdrops.

Recipe Details

Batch Size Boil Time IBU SRM Est. OG Est. FG ABV
25 L 60 min 146.4 IBUs 8.8 EBC 1.066 1.011 7.3 %

Style Details

Name Cat. OG Range FG Range IBU SRM Carb ABV
Amerikansk IPA 6 B 1.056 - 1.075 1.01 - 1.018 40 - 60 15 - 35 2.2 - 2.7 5.5 - 7.5 %

Fermentables

Name Amount %
Best Pale Ale Malt 4.5 kg 62.94
Best Wheat Malt 1 kg 13.99
Flaket Havre (umaltet) 1 kg 13.99
Best Caramel Pils 200 g 2.8
Flaket Hvete (umaltet) 200 g 2.8
Dextrose / glukose 250 g 3.5

Hops

Name Amount Time Use Form Alpha %
Columbus/Tomahawk/Zeus (CTZ) 25 g 60 min Boil Pellet 16.5
Citra 125 g 30 min Aroma Pellet 13.5
Mosaic 125 g 30 min Aroma Pellet 11.7
Citra 125 g 10 days Dry Hop Pellet 13.5
Mosaic 125 g 10 days Dry Hop Pellet 11.7

Miscs

Name Amount Time Use Type
Gypsum (Kalsiumsulfat/CaSO4) 15.00 g 60 min Mash Water Agent
Kalsiumklorid (CaCl) 11.00 g 60 min Mash Water Agent

Yeast

Name Lab Attenuation Temperature
London Ale III (1318) Wyeast Labs 73% 17.78°C - 23.33°C

Mash

Step Temperature Time
Mesking 64°C 65 min

Fermentation

Step Time Temperature
Primary 4 days 19°C
Secondary 10 days 22°C
Aging 0 days 0°C

Notes

Whirlpool ved å kjøle ned til 80 grader, tilsette humle og la stå i 30 minutter før du fortsetter nedkjølingen.
Vannjustering er vesentlig for denne stilen. Mengden som er oppgitt i oppskriften er et generelt estimat til norsk vann. Bruk en kalkulator for å beregne det nøyaktig.


Om forfatteren

Espen Westum

A.K.A. Westum Hjemmebryggeri. En dedikert hjemmebrygger som har holdt på siden 2014. En skikkelig ølhund som elsker å teste ut nye øl, men har en stor forkjærlighet for Amerikansk IPA/DIPA og Imperial Stouts. Han liker å eksperimentere innen brygging og er ikke en stor fan av stilriktighet. Brew what you want!

Del denne posten