Så enkelt er gjæring under trykk

Aleksander BaustadØlbrygging

I denne videoen viser vi deg hvor enkelt du kan komme i gang med trykkgjæring. Gjæring under trykk har mange fordeler, så ta med deg disse tipsene fra vår produktsjef Aleksander:

 
Image
  • Gjæring under trykk bevarer mer humlearoma. Noe som gjør at det ferdige ølet vil bare lukte mer av den gode humla man bruker under bryggingen.
  • Trykket gjør at gjæret produserer mindre estere, fenoler osv. Kort fortalt gir dette “renere” smaker.
  • Når man gjærer under trykk bevarer også den naturlige karboneringen som oppstår. Dermed er ølet ferdig karbonert og klar for overføring til fat når det er ferdig gjæret.
  • Gjæringen tar kortere tid. Man kan lage en digg pilsner eller pale ale på 7 dager(!)
  • Trykket hjelper trub med å samle seg på bunn. Gjær og humle pakker seg tettere på bunn, noe som gjør at man får noe mindre svinn og noen liter mer ut av fermenteren når man brygger f.eks. en NEIPA.
  • Imperial Stout gjæret under trykk blir drikkeklar på uker. Ettersom det ikke utvikles like store mengder av fenoler, estere og fuselalkoholer vil en sterk øl som en Imperial Stout være drikkeklar ila. uker/mnd. istedet for år. (kan godt lagres i flere år hvis man vil da)
  • Et stort utvalg Fermzilla-tanker finner du i nettbutikken

Her kan du også se hvor enkelt det er å gjøre en lukket overføring fra Fermzilla:


Om forfatteren
Aleksander Baustad

Aleksander Baustad

Nestleder i Bryggselv Stavanger. Har vært en ivrig hjemmebrygger siden 2011. Går litt mot strømmen og brygger for det meste tyske, belgiske og engelske øl hvor humle bare brukes av nødvendighet. Er mest kjent for sin lidenskap til Kölsch, men er også en nokså habil brygger av Berliner Weisse.

Del denne posten