Old School American Pale Ales!

Gahr Smith-GahrsenMagasinet

For mange er begrepet “ølrevolusjonen” like innarbeidet i bevisstheten som den franske eller den industrielle revolusjonen. Puber sloss om å få fatt i nye og spennende øl, det ene mer ekstremt enn det andre. Tilbudet er så stort at det knapt er mulig å holde oversikten. Både kommersielle bryggerier og hjemmebryggere driver trendene fremover og skaper nye, spennende øl.

Del denne posten

Men hva sparket revolusjonen i gang? Jo, amerikansk pale ale. Amerikansk pale ale er grunnlaget for mangfoldet i dagens ølmarked. Det var det første ølet hvor nye amerikanske humletyper kom til uttrykk, og selv om ølet var ulikt alt som var blitt brygget før var det lett å like for folk som var vant til mindre spennende lagerøl. Humlepreget var kraftigere og fruktigheten i humletyper som Cascade og Centennial, gjorde at det appellerte til mange.

Britisk pale ale fikk ny drakt og tradisjonen med å brygge India Pale Ale ble tatt opp igjen på den andre siden av Atlanterhavet. De første amerikanske IPA-ene var den tids ekstremøl, og populariteten vokste raskt, igjen takket være frisk og fruktig humle. Og selv om humlen spilte førstefiolin var ølene balanserte. Man brukte litt mer av alt, og ga kunden øl som var harmoniske og spennende på samme tid. Og dette er kjernen i gode amerikanske pale ales; balansert humlefokus.

Bryggselvs Old School-serie bringer deg nettopp dette. Ølene i denne serien er velbalanserte og komplekse pale ales i tre forskjellige styrkegrader. En klassisk pale ale; en India pale ale, full av kraft og humle; og en double India pale ale; kongen av pale ales med kompleksitet og friskhet av høy klasse. Ølsettene finner du her.

The Classic

The Classic pale ale er en klassisk amerikansk pale ale med en liten vri. Humlen er av typene Cascade og Hallertauer Blanc. Cascade er humletypen som fikk ballen til å rulle. Den ble lansert i 1972, og med sitt preg av grapefrukt ble den en favoritt hos amerikanske håndverksbryggerier. Den gir ølet en kompleks og kraftig sitrusaroma med lette innslag av kvae. For å komplettere aromaen får dette ølet også en god dose av den tyske humlen Hallertauer Blanc. Ikke old school? Nei, men et trekk ved bryggeriene som startet ølrevolusjonen var å gå bort fra konvensjoner. Ingredienser skal brukes fordi de gir godt øl, ikke fordi det er bestemt at de hører med! Hallertauer Blanc gir ølet en myk fruktighet med noter av grønne druer og tropisk frukt.

Maltprofilen i amerikansk pale ale er enkel; maltet skal balansere humlen, ikke dominere. Et innslag av lyst krystallmalt komplementerer humleprofilen og gir et øl med perfekt harmoni. The Classic pale ale er vår hyllest til øltypen som sparket det hele i gang. Leskende men komplekst, fruktig og friskt. Verd en feiring!

Time Warp

Time Warp IPA tar det hele et steg opp. Historien til IPA er velkjent, og selv om det opprinnelig var en britisk øltype er det i dag den moderne amerikanske tolkningen som definerer stilen.

Humlen er kraftigere i Time Warp enn i The Classic, men en fyldigere maltbase gir også dette ølet balanse. Chinook har elementer av furu og krydder, og er en utmerket partner til Cascade-humlens komplekse sitruskarakter.

Time Warp IPA er vår tolkning av ølet som førte revolusjonen et hakk videre. Kraft, fruktighet, balanse og subtilitet; alt i en pakke.

Interdimensional Hyperdrive

Hvis én enkelt øltype kan forklare uttrykket ”an iron fist in a velvet glove” må det være Dobbel IPA (DIPA). Kraft, kompleksitet, fruktighet og friskhet i mengder, alt levert i et øl som er villedende lettdrikkelig. En god DIPA er en eksplosjon av humle, balansert av en tørr maltkropp. Utfordringen er å unngå et øl som blir søtt og tungt.

Interdimensional Hyperdrive leverer dette. Maltet gir det en ryggrad som demmer opp for bitterheten og hindrer ganen i å gå lei. Et innslag av hvitt sukker gir ølet en tørr avslutning og alkohol som gir balanse. Malt og humle spiller på lag og gjør ølet komplekst og gir det subtile nyanser til tross for kraften. Simcoe og Columbus er klassiske amerikanske humletyper, men de tar steget videre fra renere ”sitrushumler” som Cascade og Centennial. Columbus gir innslag av furu og pepper, Simcoe bidrar med noter av pasjonsfrukt og krydrede elementer. Til sammen gir dette et øl som er kraftigere og enda mer komplekst en Time Warp, men fortsatt tørt nok til å være en glimrende forfriskning.


Om forfatteren
Gahr Smith-Gahrsen

Gahr Smith-Gahrsen

Gahr Smith-Gahrsen er Norges mest kjente hjemmebrygger - og det med rette. Han har vunnet utallige priser og er et vandrende bryggeleksikon. Nå er han bryggmester ved 7 Fjell Bryggeri i Bergen.

Del denne posten