For lite plass i maltrøret? Dobbeltmesking er svaret

Aleksander BaustadGuider, Teknikker, Tips9 kommentarer

Dersom du eier en bryggemaskin er det stor sjanse for at du har vært borti oppskrifter som bruker mye mer malt enn hva du har plass til. Joda, du kan bruke maltekstrakt for å kompensere, men det er morsommere å dobbeltmeske.

Del denne posten

Dobbeltmesking betyr rett og slett at du mesker i to omganger i den samme vørteren. Det er veldig enkelt, men bryggedagen blir litt lenger. Skal du brygge store, sterke og komplekse øl som Imperial Stout eller Barley Wine er det definitivt verdt tiden.

I eksempelet under har vi brukt en Speidel Braumeister. Har du en Grainfather eller en annen bryggemaskin følger du samme fremgangsmåte. Den eneste forskjellen er hvordan du programmerer bryggemaskinen, da produsentene løser dette på litt forskjellige måter.

Slik gjør du det

Kort sagt så handler dobbeltmeskingen om å dele maltmengden i to, meske den første delen uten utmesking og så skylle som normalt. Deretter mesker du den andre delen i den samme vørteren.

Hvor lang tid tar det?
Normalt blir bryggedagen omtrent 90 minutter lengre.

Er det verdt tiden?

Definitivt! Du slipper å bruke maltekstrakt eller annet sukker og du får et bedre resultat.

La oss sette i gang. Du har en Speidel Braumeister 20L og ser for deg å brygge en veldig god Imperial Stout. I oppskriften skal det brukes over 11 kg malt – fem kilo mer enn makskapasiteten i maskinen. Alt for mye malt for en omgang med mesking.

Deler du maltmengden i to sitter du igjen med to sekker med 5,5 kg i hver. Da er det ikke noe problem lengre. Et godt tips er å kun ha basemalt i den første posen. 

Det du må gjøre nå er å programmere Braumeisteren litt annerledes enn du pleier. Her programmerer du kun inn ett meskesteg. For eksempel 65°C i 60 minutter. Hopp over utmeskingsteget (normalt på 78°C) og sett koketiden til 0 minutter. Braumeisteren vil da hoppe over både utmesking og koking.

Så fort meskevannet er varmet opp mesker du inn den ene posen med malt. Har du basemalt i en pose for seg selv er det denne som går oppi gryta først.

Når meskeprogrammet er ferdig løfter du opp maltrøret og skyller med like mye vann som vekten av maltet. Altså 1L vann pr. kg korn. I dette tilfellet er det 5,5 liter. Det er viktig at dette skyllevannet holder omtrent samme temperatur som meskevannet.

Etter skyllingen så kaster du det brukte maltet, gir maltrøret en rask avspyling og setter det tilbake i Braumeisteren.

Nå kan du programmere bryggemaskinen din som du pleier. Sett mesketemperaturen som i oppskriften, f.eks. 65°C. Deretter legger du inn utmesk på 78°C i 10 minutter og så koketiden angitt i oppskriften. 

Så mesker du inn med den andre posen med malt. Her har du antageligvis resten av basemaltet sammen med spesialmaltet som skal brukes i oppskriften. 

Herfra går bryggedagen som vanlig. Skylling og koking gjøres som det står i oppskriften – og derfra er det opp til deg.

Lett som bare det!


Om forfatteren
Aleksander Baustad

Aleksander Baustad

Nestleder i Bryggselv Stavanger. Har vært en ivrig hjemmebrygger siden 2011. Går litt mot strømmen og brygger for det meste tyske, belgiske og engelske øl hvor humle bare brukes av nødvendighet. Er mest kjent for sin lidenskap til Kölsch, men er også en nokså habil brygger av Berliner Weisse.

Del denne posten


9 kommentarer på “For lite plass i maltrøret? Dobbeltmesking er svaret”

 1. Til Aleksander Baustad:
  Jeg er også svært glad i kölsch, har du noen favorittoppskrift og kan du dele noen av dine erfaringer i forbindelse bryggingen. Hvilken gjær bruker du, temp. og lagringstid, karbonering etc. (jeg bruker fat)

  1. Aleksander Baustad

   Hei Arnold,

   Jeg har landa på følgende oppskrift:
   90% Pilsner malt
   5% Hvete malt
   5% Munich malt I, 15 EBC
   Humle til ca 20 IBU. (Type humle er ikke så viktig, bare sålenge det er en god og ren tysk humle som f.eks Mittelfrüh eller Tettnanger)
   Gjær: German Kölsch Ale WLP029 (Sett en god forkultur/starter på dette)

   Mye av hemmeligheten for å få en god kölsch i mine øyne er hvordan man gjærer ølet. I enkelhet så kan du gjære den i 14 dager på 16°C.
   Skal man lage en god Kölsch er man helt avhengig av å bruke riktig gjær, og da er det Kölsch-gjær som gjelder. jeg bruker da oftest WLP029.
   Det går an å bruke tørrgjær som f.eks. Fermentis K97, men da får man ikke en kölsch, men heller en slags blonde ale.
   Men hvis du gjærer i forskjellige temperaturtrinn får du et bedre resultat. Dette er beskrevet i oppskriften som er det er linket til under.

   Lagringstid trenger ikke å være så fryktelig lang. Normalt sett så holder det fint med noen uker på 2°C. Desto kaldere det får stå når det «modner», desto kortere tid tar det.
   Men hvis du ikke har ledig kjøleskap til å gjøre dette, så funker en kald/kjølig garasje eller kjeller også svært godt. Men da tar det litt lengre tid.
   Jeg anbefaler uansett at man smaker på ølet etterhvert som det står og modner slik at du selv kjenner hvordan ølet utvikler seg.

   Når det kommer til karbonering så pleier jeg å legge meg på ca 2,3 Co2 volumer.

   Oppskrift kan du finne her

   Håper at dette ga deg litt svar på det du lurte på 🙂

  1. Aleksander Baustad

   Hei Jørgen!

   Dette kommer mest an på hva slags utstyr du brygger på.

   Hvis du brygger på en Speidel 20 så kan du starte med 25L vann. Så skyller du med like mye vann som kg malt du mesket med i 1. omgang. Og til slutt så skyller du med like mye vann som antall kg. korn +1 liter. Da treffer du volumet

   Hvis man brygger i en Grainfather så blir det omtrent likt. Da bruker man Grainfather sin meskekalkulator for å finne ut hvor mye man skal meske inn med. Så skyller du med like mye vann som kg malt du mesket med i 1. omgang.
   Til slutt skyller du med det samme volumet skyllevann som Grainfather sin kalkulator sier.

   Hvis man brygger i en BIAB kjele så kan man meske hele maltmengden i samme slengen. Men man kan ikke bruke like mye vann til mesking som man er vant til. Så da må man evt. beregne seg frem til å bruke mer skyllevann.

   Håper dette ga deg svar på det du lurte på 🙂

   Mvh
   Aleksander

 2. Hei!

  Tar du ut den første mesken før du mesker på nytt? Tar den i et ledig gjæringskar eller noe sånt? Jeg ser at når jeg bruker grainfather kalkulatoren står det at jeg skal ha 30 l vann til mesken, og det blir litt voldsomt ettersom kjelen kun tar 30 l

  1. Aleksander Baustad

   Hei Stian,

   Det jeg gjør når jeg dobbeltmesker i en GF er først å kalkulere meskevann og skyllevann, slik som man vanligvis gjør når man brygger.
   Varmer opp meskevann etter hva kalkulatoren sier og mesker første runde med malt.
   Når mesketiden er ferdig løfter jeg opp røret og skyller igjennom med like mye vann som kg. korn brukt.
   F.eks. hvis jeg starter med 23L meskevann og 6kg korn, så skyller jeg med 6L vann på lik temperatur som jeg mesket på. F.eks. 66C.
   Det er viktig at du ikke foretar en utmesk (øker temperaturen til 76-78C, ettersom du vil ta vare på enzymene som skal jobbe videre med maltet i andre runde).
   Etter du har skyllet igjennom med vannet lar du det dryppe litt av seg før du kaster ut den brukte mesken og rengjør maltrøret litt.

   Før du setter maltrøret tilbake i Grainfatheren vil du se at volumet med vørter er omtrent like mye som når du startet, i dette tilfellet ca 23L.

   Så tilsetter du andre runde med korn og mesker slik du pleier med en utmesk på slutten på ca 76-78C.
   Etter mesketid er ferdig skyller du med så mye vann som Grainfather sin kalkulator sier at du skal bruke og så fortsetter du bryggedagen ellers som vanlig 🙂

   Håper at dette ga deg svar på det du lurte på!
   mvh
   Aleksander

 3. Hva kan en forvente at effektiviteten er når du dobbeltmesker på Speidel 50L? Planlegger å brygge Yeti Russian Imperial Stout med OG 1.090.

 4. Er pH i andre mesken et problem for en Imperial Stout? 20L høy gravity eddik! Dobbeltmesking = dobbelt vannjustering?

 5. Tenkte å lage en heftig svart en med trippelmesking. Skal kjøre ca 40 kg malt i en 60 liters maskin (egentlig 2, men kommer tilbake til det). Tenker å starte med ca 14 kg basismalt, meske i 60 min, sette temp til ca 75 grader og skylle med ca 10 liter. Tar så silrøret over til min andre 60 liters maskin og skyller videre med ca 20 liter vann (evt mer/mindre med tanke på at sukkerinnholdet er over 1020 på vekta). Kjører så ny basemalt (13 kg) i primærmaskinen og da senkes meskevannet fra ca 72 grader til 67 og mesker på nytt i 60 min, Skyller med ca 10 liter vann og fører over til neste maskin, med ny skylling der. Så kjøres 13 kg basismalt og spesialmalt som meskes 60 min og som skylles til jeg har ca 58 liter i maskinen. Kjører silrøret til neste maskin og skyller. Nå koker jeg ned fra ca 58 liter i primærkaret til ca 48 liter. Håper da på at OG på ca 1140-1150 er nådd. Samtidig har jeg ca 55-60 liter skyllevann som nok vil ligge på ca 1050-1060 i OG. Lager da altså både heftig svart en + en på ca 5-7% (som også vil være rimelig mørk… Man kaster ikke veldig sukkerholdig maltsilrør… :). Galne tanker eller har det noe for seg?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *