En Gammel Brun Katt

Per BuerOppskrifter, Ølbrygging0 kommentarer

Å definere dette ølet som en Flamsk rød eller en Oud bruin blir vanskelig. Skillet er noe utydelig, og det avhenger i stor grad av mengden eik og eddiksyre. Gjærer du ølet uten tilgang på et PET-kar kan det defineres som en Oud bruin, men bruker du et eikefat kan du fint kalle det en Flamsk rød. Les notatene nederst før du planlegger dette ølet.

Del denne oppskriften

Recipe Details

Batch Size Boil Time IBU SRM Est. OG Est. FG ABV
25 L 90 min 8.8 IBUs 60.7 EBC 1.054 1.015 5.1 %

Style Details

Name Cat. OG Range FG Range IBU SRM Carb ABV
Flamsk rød 12 C 1.046 - 1.057 1.003 - 1.012 15 - 25 30 - 70 2.2 - 2.7 4.5 - 6.5 %

Fermentables

Name Amount %
Best Pilsen Malt 3 kg 48.39
Best Vienna Malt 2 kg 32.26
Best Melanoidin Malt 500 g 8.06
Special B Malt 500 g 8.06
Carafa Special III 200 g 3.23

Hops

Name Amount Time Use Form Alpha %
3-20 IBU av tilfeldig bitterhumle du har liggende 30 g 60 min Boil Pellet 2.9

Yeast

Name Lab Attenuation Temperature
Bohemian Lager Yeast (M84) Mangrove Jack's 69% 10°C - 15°C
Roselare Belgian Blend (3763) Wyeast Labs 80% 12.78°C - 26.67°C

Mash

Step Temperature Time
Mash In 66°C 60 min

Fermentation

Step Time Temperature
Primary 14 days 19°C
Aging 240 days 19°C

Notes

Bruk et sted mellom 100-300g Carafa Special III - kosmetisk fargejustering hvis ønskelig. Jeg synes ølet kler en mørk farge og jeg vil ikke bruke så mye mørkt malt.

3-20 IBU av tilfeldig bitterhumle du har liggende. Humla kokes i 90 minutter.

M84 Bohemian Lager til hovedgjæringen. Hvis du bruker kjøpegjær så er Roeselare eller Belgian Sour Mix fine. Eller har jeg hatt hell med å bruke slanter fra Gueze og lignende. Du kan gjerne tilsette disse på samme tidspunkt som hovedgjæren.

Den vil være ferdig med å gjære etter et sted mellom 3 og 8 måneder. Da er det bare å flaske ølet.


Om bryggeriet
Per Buer

Per Buer

Jobber som teknisk sjef i Varnish Software og har som mange andre hjemmebryggere bakgrunn som programmerer og sysadmin. Jeg begynte å brygge øl i 2014 og kom raskt over på surøl-kjøret. Av de 12 gjæringskarene jeg har hjemme er et som brukes til “clean” øl. I tillegg til å brygge surøl så går det mye i IPA, stouts, barleywine og saison. I tillegg til å brygge øl så går jeg på ski og løper når anklene mine fungerer. Bor med kone og to barn i skogene midt i Oslo.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *