12 tips til Speidel Braumeister

Lasse Hennum HansenTeknikker, Tips8 kommentarer

Her har vi har samlet tolv gode tips for deg som brygger på Speidel Braumeister.

Del denne posten

1. Knus malten grovt

Du kan fint grovkverne malten og samtidig få godt utbytte. Speidel selv anbefaler 2 mm åpning på mølla. Kverner du kornet for fint risikerer du at det dannes kanaler i mesken og utbyttet faller. Kanalene kan dessuten føre til at vørteren står som en fontene opp av meskerøret.

2. Ikke gå utover anbefalt maltmengde

På 20-literen er anbefalt maks maltmengde 6 kg. På 50-literen står det 13 kg i manualen, men erfaring tilsier at man ikke bør gå særlig over 12 kg. Bruker man mer malt enn dette går det ut over effektiviteten. Det blir rett og slett for kompakt, og fører til at man ikke får noe igjen for det ekstra maltet. I verste fall ender man opp med lavere SG enn man ville fått med kun maksmengden.

3. Ta utgangspunkt i 75% effektivitet

Etter godt over 50 brygg på maskinen erfarer forfatteren at 75% brewhouse-effektivitet er gjennomsnittet. Avhengig av både vann- og maltmengde kan man oppleve svingninger på et par prosentpoeng. Om vi ser på meske-effektivitet ligger Braumeisteren normalt på 80-90%

4. Stangen i midten er en nivåmåler

Stangen du trer meskerøret på har flere spor. Disse sporene indikerer hvor mye væske som er i maskinen, og varierer på 20- og 50-litersmodellene. Markeringene indikerer antall liter i maskinen uten maltrør.

20-literen har tre spor/streker. Fra bunnen: 15, 20 og 25 liter.

50-literen har seks spor/streker i to nivåer. Fra bunnen: 20, 25, 30, 45, 50 og 55 liter

5. Mesk over natten for ekstremt utbytte

Hvert meskesteg på Braumeisteren kan programmeres opp til seks timer. Dette gjør at du kan meske over natten, som igjen gir deg et utbytte på 80-85%. 

Skal du stegmeske bør stegene som er under 63°C gå som normalt. Tiden forlenges på de øvrige stegene.

Dette er et godt triks å ha på lur om man skal brygge sterkere øl. Det er også veldig behagelig å starte bryggedagen med ferdig mesket vørter. 

Mesking over natten gjøres selvsagt på eget ansvar.

6. Bruk hetten for å få skikkelig kok

Sliter du med å få rullende kok i Braumeisteren? Bruker du hetten, som selges separat, får man så kraftig kok at man bør bruke Defoamer for å hindre søl. Hetten gjør også at man kan føre dampen ut gjennom et fleksirør eller lignende.

7. Hetten dobler som trakt

Like enkelt som det er genialt. Snu hetten opp ned og brukt den som trakt når du fyller på malt. Slik unngår du at malt havner på utsiden av maltrøret.

8. Du MÅ ikke skylle

Det er strengt tatt ikke nødvendig å skylle når man brygger med Braumeisteren. Du kan heller meske med 27 liter vann (i 20-literen) og regne med et utbytte på 60-70%. På denne måten får du ut omtrent 19 liter øl etter koking, avhengig av maltmengde. 

Gordon Strong anbefaler denne teknikken i boken «Brewing Better Beer» og hevder det gir et øl med fyldigere maltpreg. 

9. Bytt ut den medfølgende kranen med en skikkelig kuleventil

Kuleventilen kan åpnes og er derfor lettere å rengjøre. Gå gjerne for en tre-delt modell som enkelt kan tas fra hverandre. 

Kraner og ventiler på bryggeutstyret bør åpnes og rengjøres ved jevne mellomrom. Det setter seg mye rusk i disse over tid, og det er ofte en kilde til infeksjon om disse ikke er skikkelig rengjort.

For ordens skyld: Gjengene på Speidel-kranen er 3/4″ BSP

10. Demonter og skyll pumpen etter endt bryggedag

Det kan være malt- og humlerester i pumpehuset selv om du skyller gjennom denne via hullene i bunnen av maskinen. Snu maskinen på hodet og skru av ringen som holder pumpen på plass. Vær forsiktig så du ikke mister impelleren i bakken, da knuser den antagelig.

11. Kjør pumpen under nedkjøling

Nedkjølingen går mye raskere dersom du kjører pumpen samtidig. Sett Braumeisteren i manuell modus ved å holde inne «MANU/Manuell»-knappen på kontrollpanelet. Trykk deretter på P for å starte pumpen. 

Pumpen starter ikke før vørteren er under 80°C.

12. Vask varmeelementene godt

Det sitter ofte igjen grums på undersiden av varmeelementene. Sørg for å gå over disse med en børste når du vasker maskinen. 

Når maskinen er ferdig vasket og kald kan du gjerne kjenne på undersiden for å sjekke om det sitter noe grums der.


Om forfatteren
Lasse Hennum Hansen

Lasse Hennum Hansen

Facebook

Webredaktør og fotograf. Har brygget siden 2012 og har blitt besatt av engelske ølstiler. Prøver dessuten å kvalifisere seg til engelsk statsborgerskap ved å være storforbruker av engelsk kultur.

Del denne posten


8 kommentarer på “12 tips til Speidel Braumeister”

 1. Mange gode tips, men er litt uenig med punkt 1, 3, og 8. For å få større brewhouse efficiency (>85%) er alt du trenger å gjøre å tilsette litt skyllevann (kanskje 50% eller 7-9 liter på 20 literen) rett FØR du løfter maltrøret, deretter røre godt rundt i mesken. Løft så maltrøret og skyll sakte ovenfra og ned med resterende skyllevann. Av samme grunn kan du da også knuse litt finere. Ingen grunn til å brygge mindre øl 😉

 2. Spm til pkt 5.mesking over natten.

  Dropper man skylling ved den teknikken?

  Fyller man da bare i tilsvarende liter skyllevann til innmesk?

  Høres forlokkende ut med bra utbytte uten røring og skylling..

  1. Lasse Hennum Hansen

   Har aldri kombinert disse to teknikkene, men ser jo for meg at det bør være mulig. Det du skal være oppmerksom på da er at du vil få mindre ferdig vørter. Du får ikke fylt mer enn ca. 27 liter i 20-liters maskinen før du dekker maltrøret.

   Når man mesker over natten fordamper også en god del væske. Har desverre ikke tall på hvor mye, men jeg kompenserer for dette ved å skylle om morgenen.

   Om du kommer noe særlig under 17 liter væske i maskinen (under mesking) vil væskenivået rundt varmeelementene bli så lavt at du risikerer å brenne disse. Ikke krise om man oppdager det med en gang, men skulle det skje om natten så har man et problem.

 3. Har du testet hvor lavt kan man gå i kg på 50 literen? Kan man for eksempel brygge 25-liters ølsett uten å bruke kort maltrør, gitt at settet inneholder mer enn 6 kg korn?

 4. Saw somewhere else about covering malt pipe with water to avoid hot oxidation during sparging (avoiding sparging altogether actually). I would assume this is same thing with the waterfall over side. The circulation is what is important, not the waterfall.

  Can you put out an example of the times you would use for stepping overnight?

  For the same logic, I would say that this would be great to do during the day when you are at work. The starting process can easily be done before going to work, and then all the work is actually at the end when you get home. The hours saved in the evening would make brewing on any day of the week easily achievable.

 5. Vedr. bruk av hette – er blitt fortalt at det kan fosskoke og gi smak av purre eller slik…..
  Det nevnes at man kan benytte DEFOAMER – men hva i all verden er nå det?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *