10 tips til ferske hjemmebryggere

Brad Smith Ph.DMagasinet, Tips

Denne artikkelen ble opprinnelig publisert på Beersmith-bloggen og er oversatt av Eirik Nygård. Den opprinnelige artikkelen finner du her.

Bryggselv samarbeider med Beersmith.com og Brad Smith om publisering av artikler fra Beersmith-bloggen. Dette er en gjeste-post skrevet av Tony Bod. Tony er en ivrig skribent på flere blogger og frilansforfatter. Han elsker å lese nyheter om ølbrygging og dele unik kunnskap ved hjelp av blogging. Når han ikke arbeider lytter han på musikk, driver med camping og er sammen med familien

Før du tar i mot utfordringen å brygge hjemmebrygget øl, bør du tilegne deg så mye informasjon som du kan. Internett er full av forskjellige tips og ideer om hvordan man skal brygge øl. For å hjelpe deg å starte raskt, har vi satt sammen en konsis liste av tips fra eksperter som vil hjelpe deg å unngå mange av de nybegynnerfeilene slik at du kan brygge godt øl fra første stund.

Del denne posten

1. Gjør grundig research


Les deg opp før du gjør hjemmebrygging til hobby. Helt fra begynnelsen bør du vite at det å brygge godt øl er delvis en kunst og delvis en vitenskap. For å lære vitenskapen bak ølbrygging bør du lese anbefalte bryggebøker, lytte til erfarne bryggere og orientere deg om de beste nettsidene, som forum, blogger og software. Dette gir deg forutsetningene du trenger til å mestre bryggekunsten. Målet er å lage det ene spesielle ølet med den bestemte smaken, og fra gang til gang endre på oppskriften og fremgangsmåte helt til du oppnår å lage det perfekte ølet.

2. Oppretthold eksepsjonell hygiene

Du må aldri hvile når det gjelder rengjøring og sterilisering. Ingen vil ha bakterier, bugs eller annet i et øl du har brukt dager på å planlegge og brygge. Renhold og sterilisering begynner før du brygger og fortsetter til du har ølet på flaske eller fat. Den mest kritiske fasen med tanke på kontaminering er like etter du har kjølt ned vørteren. Gjæren har ennå ikke begynt å jobbe, og det er da vørteren er mest mottakelig for uønskede mikrober.

3. Bruk ferske ingredienser og ingredienser av topp kvalitet

Den eneste måten å brygge godt hjemmebrygg er å bruke ingredienser som er ferske og av topp kvalitet. Fersk gjær vil for eksempel lage bedre øl enn tørrgjær. Når du brygger med ekstrakt er det bedre å bruke fersk ekstrakt enn en som ble pakket for flere år siden. For å holde ingrediensene ferske bør du oppbevare fersk gjær i kjøleskap og humle i fryseren. Husk at knust malt, flytende maltekstrakt, gjær, krystallmalt og humle må bli brukt så fort som mulig fordi de kan oksidere.

4. Kok vørteren i minst en time

Du bør koke vørteren mellom 60 og 90 minutter. Dette vil føre til at tanniner og proteiner koagulerer, at bitterheten i humlen slipper løs, at flere uønskede komponenter fordamper, og at vørteren blir sterilisert før nedkjøling. Hvis ølet du lager ikke er mørkt, bør du koke vørteren i 90 minutter.

5. Kjøl ned raskest mulig

En måte å minimere faren for infeksjon i ølet er å kjøle ned vørteren så fort som mulig. Du kan ha bryggekjelen i et isbad i badekaret. Dette er noe som vil ta så mye som førti minutter avhengig av hvor mye is du har i vannet. Det beste er å investere i en vørterkjøler som kan kjøle ned 20 liter på 20 minutter.

6. Prøv å brygge mørkt øl først

Uansett hvilken øltype du liker best bør du begynne med et mørkt øl, som for eksempel stout eller andre mørke øl. Fordi mørke øl har en rik smaksprofil, vil dette dekke over eventuelle bryggefeil som er gjort. Det er viktig å ha suksess så tidlig som mulig slik at du ikke mister motet og slutter med din nye hobby. Dine første mørke øl vil antagelig ikke floppe – faren er at du mister motivasjonen til å etterstrebe det perfekte.

7. Bruk gjæringsfat av glass

Mange bruker gjæringsfat av plastikk. Du bør vurdere å bytte til gjæringsfat av glass så fort som mulig. Gjæringsfat av glass er lettere å gjøre rent. De er ikke så porøse som plastikk, noe som gjør at det er mindre sjans for at ølet blir oksydert.

8. Ha kontroll på temperaturen under gjæringen

Du trenger å overvåke og regulere gjæringstemperaturen for å kunne brygge godt hjemmebrygg. En enkel metode for å gjøre dette, er å la ølet gjære på et kaldt og tørt sted, pakke våte håndklær rundt gjæringskaret og ha en vifte stående å blåse mot gjæringskaret. Hver 12. time væter du håndkle for å holde det vått. Du bør bruke termometer inntil gjæringsfatet for å overvåke temperaturen.

9. Kjøp bryggeutstyr i langtidsperspektiv

Ditt første hjemmebrygg er kanskje gjort med et hjemmebrygger- kit. Men etter hvert burde du sørge for å kjøpe bryggeutstyr med tanke på at du skal brygge en stund og kanskje utvide bryggeriet ditt. For eksempel hvis du starter med en 36 liters kjele og du føler du burde kjøpt en større, gå for en på 50 liter. Du vil også spare mye penger ved å investere i en god kjøler, en stor kjele, og gjæringskar av god kvalitet.

10. Før en nøyaktig bryggelogg

Gjør det til vane å føre en nøyaktig bryggelogg for hvert eneste brygg enten det er et brygg med komplisert eller enkel oppskrift. Noter deg oppskrift, ingredienser og resultat. Dette vil gjøre det i stand til å kjapt modifisere en oppskrift og fremgangsmåte inntil du når det resultatet du ønsker. Du kan når som helst sjekke bryggeloggen og se hva du har gjort tidligere. Du bør også lage en kode i bryggebloggen som du kan skrive på hver flaske for hvert øl med en tusj.

Til slutt er rådet å være nøyaktig og tidligst mulig fokusere på hva du ønsker å brygge. Bruk tid på å bestemme hvordan du ønsker ølet skal smake, hvilken OG du skal ha, farge, utseende og alkoholinnhold. Hvis du bruker rådene i dette blogginnlegget, vil du fort se at du kan brygge godt øl.


Om forfatteren
Brad Smith Ph.D

Brad Smith Ph.D

Twitter

Mannen bak Beersmith, kanskje den mest kjente brygge-softwaren på markedet. Han har over 26 års på baken som brygger. I samarbeid med han oversetter og publiserer vi utvalgte artikler fra Beersmith Blog

Del denne posten